SEARCH SITE BY TYPING (ESC TO CLOSE)

Skip to Content

ROMANTIKA, AMBIJENT I ISTORIJA

Selo Rose

ROMANTIKA, AMBIJENT I ISTORIJA

Selo Rose

Malo kapetansko mjesto smješteno na sjevero-zapadnoj obali poluostrva Luštica, nasuprot Herceg Novom, udaljeno 1,7 nautičkih milja (1 nautička milja = 1852 m). Rose je tipično mediteransko mjesto sa porodičnim kućama poređanim duž pristaništa – prvi red do mora. To je nekad bila stara grčka naseobina Punto Roza koji je bio uništen od Saracena (tako su Evropljani nazivali Arape u srednjem vijeku), 867. godine. Od tada, Rose nije uspjela u vraćanju nekadašnjeg sjaja. Značaj Rose, čak se spominje u spisima vizantijskog cara Konstantina Porfirogeneta u 841. S obzirom na položaj i zaštićenost od vjetrova, Rose se nekada koristilo kao sklonište za jedrenjake, kao i za mjesto carine i Lučke uprave, te kao i karantin za pomorce koji su pristizali u Boku.

Rose se uglavnom izgradilo u 17. i 18. vijeku, u zlatno doba pomorstva iz Boke kada su mnogi mještani Luštice plovili svojim jedrenjacima po Mediteranu i ostalim morima.

Tu je pravoslavna crkva Svetog Trojstva u Rosama, okružen grobljem, gdje su pokopani mnogi poznati pomorski kapetani. Također, Crkva Svete Bogorodice se nalazi ovdje, koju je sagradio 1783. mletački general Antonio Alberto. Inače, cijelo Rose, kao i poluostrvo Luštica su bogati arheološkim iskopinama, ali one koje su posebno zanimljive su hidro-arheološke gdje su pronađene topovske kugle, sidra, keramika kao i stari španski brod sa početka 16. vijeka, koji je pretrpio brodolom dok je transportovao keramiku za bosanske dinastije.

Tokom Austro-Ugarske vladavine, postojala je carinska tvrđava – “Fortica”, a nalazila se baš na Rosama budući da je prvo naselje na ulazu u Bokokotorski zaliv. Samo mjesto je okruženo bujnom mediteranskom vegetacijom: borovima, čempresima, maslinama…

to-topto-top